Publicaties

Panorama Mesdag Album

Dit aantrekkelijk geïllustreerde album geschreven door John Sillevis biedt een helder inzicht in het leven en werk van het schildersechtpaar Henrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten.
Hendrik Willem Mesdag speelde een belangrijke rol in de kunstwereld van zijn tijd. Daarnaast legde het echtpaar gedurende hun leven een belangrijke kunstcollectie aan, tegenwoordig ondergebracht in De Mesdag Collectie in Den Haag.
Rode draad in dit album is zijn reusachtige panoramaschilderij, dat een realistische weergave toont van Scheveningen rond 1880. Het schilderij heeft is in dit album in detail beschreven en afgebeeld.

John J. Th. Sillevis (1946), kunsthistoricus en beeldend kunstenaar, was tussen 1972 en 2011 verbonden aan het Gemeentemuseum Den Haag als Hoofdconservator.  Zijn specialisme is de 19de-eeuwse kunst en met name de Haagse School. Hij heeft talrijke spraakmakende tentoonstellingen gemaakt en er verschenen talloze publicaties waaraan hij als auteur, co-auteur of redacteur heeft bijgedragen. Ook werkte hij mee aan diverse film- en videoproducties over kunsthistorische onderwerpen.

PanoramaMesdagAlbum

Panorama Mesdag Album
Auteur: John Sillevis
2015, Uitgeverij Scriptum Art Schiedam
isbn 978 90 5594 997 7
Engelse versie isbn: 978 90 5594 998 4
prijs €12,50

Hendrik Willem Mesdag

Kunstenaar, verzamelaar, entrepreneur

Hendrik Willem Mesdag (1831 – 1915) was in zijn tijd een van de machtigste mannen van de Nederlandse kunstwereld. In deze rijk geïllustreerde monografie wordt Mesdags positie als beroemd schilder van zeegezichten en kunstverzamelaar voor het eerst verbonden met zijn vaardigheden als handelsman. Door zijn breed vertakte netwerk, zowel nationaal als internationaal, en de slimme wijze waarop hij zijn rollen en belangen inzette, wist Mesdag een centrale positie in het culturele leven van zijn tijd te veroveren.

Hendrik Willem Mesdag – kunstenaar, verzamelaar, entrepreneur laat zien dat Mesdag in zijn tijd niet alleen optrad als een ware kunstpaus binnen de Nederlandse culturele wereld, maar dat hij eveneens een getalenteerd zakenman en veelzijdig cultureel ondernemer was.

Omslag boek Mesdag

Uitgeverij THOTH Bussum

Hendrik Willem Mesdag – Kunstenaar, verzamelaar, entrepreneur
Red. Maite van Dijk, Mayken Jonkman en Renske Suijver, i.s.m. De Mesdag Collectie (in beheer van het Van Gogh Museum) en het RKD.

Paperback met flappen | 20,5 x 26 cm
152 pagina’s met 120 illustraties in kleur
ISBN 978 90 6868 672 2
€ 24,95

De Aquarel

De negentiende eeuw is de eeuw van de aquarel. Artistieke idealen van die tijd vonden in dit medium een perfecte uitingsvorm. Ook in Nederland stonden aquarellen bij kunstenaars en verzamelaars in hoog aanzien. Vrijwel alle bekende Nederlandse kunstenaars, van Koekkoek tot Mondriaan, hebben een prachtig oeuvre nagelaten.

Dit rijk geïllustreerde boek toont een overzicht van de bloeitijd van de Hollandse meesters van de waterverf. Van de ‘gekleurde tekeningen’ uit de romantiek en de sfeervolle waterverfschilderijen van de Haagse School, tot de vernieuwende aquarellen van het moderne leven rond 1900.

Aquarel omslag HR

Auteur(s)     Terry van Druten, Maite van Dijk en John Sillevis
Taal     Nederlands
Bindwijze     Paperback
Formaat     22 x 28 cm
Omvang     96 pagina’s
Illustraties     80 illustraties in kleur
Verschenen     Februari 2015
ISBN     978 90 6868 673 9
Prijs     € 17,90