Louis Couperus Museum

Chansons Grises

18 oktober 2015 t/m 10 januari 2016

Peter George d’Angelino Tap toont een collectie zetels waarop de gedichten van Couperus en Verlaine zijn geborduurd.

Couperus, Mesdag en tijdgenoten

17 mei t/m 27 september

Mesdag en Couperus leefden ieder in hun eigen wereld. Mesdag was de beroemde zeeschilder en grondlegger van de Haagse School. Couperus was van jongs af aan het grote literaire talent en schreef vele boeken, columns en reisverhalen, onder andere over Den Haag.

Beiden hebben veel gereisd, om impressies op te doen, naar bekende leermeesters in Brussel (Mesdag) of gewoon weg uit het benauwde Nederland (Couperus). Het waren levensgenieters en beiden hadden die drang tot het scheppen van kunst, op het doek of met de pen. Het is niet bekend of de kunstenaars elkaar ooit hebben ontmoet.

Louis Couperus was geen kunstcriticus, maar in twee feuilletons beschrijft hij zijn bezoeken aan tentoonstellingen van Nederlandse kunst in Rome (1911) en München (1913), later gebundeld in het boek ‘Van en over alles en iedereen’. Vele namen van bekende negentiende en vroeg twintigste eeuwse schilders passeren hierbij de revue.
Couperus noemt Jozef Israëls, Anton Mauve, Weissenbruch, de gebroeders Matthijs en Willem Maris, Gabriël, Zilcken, Bauer, Hoynck van Papendrecht en Thérèse Schwartze. Hij schrijft specifiek over de ‘kerkjes van Bosboom’ en de ‘Aposteltekeningen’ van Jan Toorop.

Mesdag heeft gedurende zijn leven werken van deze schilders verzameld; deze zijn nu te zien in museum ‘De Mesdag Collectie’. De namen genoemd door Couperus en het feit dat deze schilders verzameld werden door Mesdag, dat is de connectie waarop de tentoonstelling in het Louis Couperus Museum is gebaseerd.

Daarnaast schenken wij aandacht aan Den Haag eind negentiende, begin twintigste eeuw. Couperus hield van muziek en opera, Mesdag organiseerde huiskamerconcerten. Beide heren hadden een voorliefde voor Japan: Mesdag verzamelde Japanse voorwerpen, Couperus reisde naar Nippon.

Bruiklenen uit openbare en particuliere collecties geven een goed beeld van de door beide heren geliefde schilders. Het geheel wordt aangevuld met de catalogi van de door Couperus beschreven tentoonstellingen en meer documenten.

Bekijk de bezoekersinformatie van het Louis Couperus Museum of ga naar hun site.

Couperus bureau